Şu sıralar kiminle konuşsak ya kendisi ya da bir yakını gribal enfeksiyondan muzdarip. Bu nedenle bu sayıda sizlere gribal enfeksiyondan korunmak ve bağışıklığımızı desteklememiz için dikkat etmemiz gereken besin gruplarını ve bitkilerden bahsedeceğiz.
Probiyotikler
Probiyotikler, yararlı bakteriler, bağırsak floramızı destekler ve buna bağlı olarak bizleri hastalıklara neden olan zararlı mikroorganizmalara karşı korur. Organik asit üreterek bağırsak pH düzeylerini optimum değerlere düşürürler ve bu sayede zararlı mikroorganizmalar rahatça gelişip üreyemezler. Probiyotik destek için fermente besinler tüketerek vücut direncimizi güçlendirebiliriz. Diyetimizde yer verebileceğimiz fermente ürünler kefir, ev yoğurdu, fermente lahana turşusu, laktofermente turşular, elma sirkesi, tarhana şeklinde sıralanabilir. Gribal enfeksiyonlardan korunmak gerekiyor.
C Vitamini İçeren Besinler
Güçlü bir antioksidan olan C vitamini viral enfeksiyonda vücut direncini arttır. C vitaminden zengin organik sebze, meyve tüketimi ve gerektiği durumda hekim tavsiyesi ile C vitamini kullanımı ile bağışıklık hücrelerini uyararak gribe meydan okuyabiliriz. Günlük diyetinizde yer verebileceğiniz C vitamini deposu besinler: brokoli, biber çeşitleri, kırmızı lahana, portakal, greyfurt, ananas, kivi.
D Vitamini
D vitamini eksikliğine kış aylarında daha çok rastlanmaktadır. D vitaminin aktif formu olan 1,25 dihidroksivitamin D3 monosit, makrofaj ve lenfosit gibi pek çok bağışıklık hücresinin modülasyonunda rol alır. Bir çok çalışma D vitamini yetersizliğinin artmış kronik enfeksiyon ve otoimmün hastalıklarla ilişkili olduğu yönündedir. Güneşi görebildiğiniz her kış günü en az 20-30 dk güneşlenin, açık havada sevdiklerinizle keyifli zaman geçirin ve eğer D vitamini düzeyleriniz çok düşükse bir uzamana danışın.
Çinko İçeren Besinler
Bağışıklık sistemini güçlendirici güçlü antiviral etlisiyle bilinen çinkonun en iyi kaynakları; kabak çekirdeği, badem, deniz mahsulleri, yumurta, serbest gezen hayvan etleri, mantar, nohut, ıspanak şeklindedir. Yetersizliği yaygın görülmektedir. Hem diyetle az alınmakta hem de besinlerde bulunan fitik asit nedeniyle emilimi engellenmektedir. Fitik asit miktarını azaltmak için tahılları, baklagilleri, çiğ kuru yemişler yemeden önce fermente suda bekletebilirsiniz.
Adaçayı, papatya, zencefil, nane gibi bitki çayları hem hastalığınızın semptomlarını hafifletecek hem de bitkilerin antioksidan, yangı giderici ve antiviral özellikleri tedavi sürecinizi hızlandıracaktır. Bunlar gribal enfeksiyonlardan korunmak için en önemli yollardır. Ayrıca bir uzmana danışarak doğru formda ekinezya, umckaloaba , mürver özütü ve beta-glukan gibi bitkisel takviyeler kullanarak bağışıklığınızı güçlendirip grip ve soğuk algınlığı ile savaşabilirsiniz.
Son olarak temiz hava almak, bol su tüketmek gribal enfeksiyondan korunmak adına unutulmaması gereken önemli noktalar. Bulunduğunuz ortamı havalandırın, yanınızdan su bardağınız ayrılmasın. Sağlıkla kalın!
Bu Yazı Dikkatinizi Çekebilir: Antioksidan Nedir?