Selülit Nedir? Selülit Neden Oluşur?

Selülit Nedir? Selülit Neden Oluşur?

Birçok insanın hayali sağlıklı, pürüzsüz bir cilde ve fit bir vücuda sahip olmaktır fakat bu isteklerimize ulaşamamızın önünde yaygın engeller vardır. Güzel bir vücutla aramıza giren ve bizi rahatsız eden problemlerin başında selülit gelmektedir. Hoş olmayan bir görüntüye yol açan selülitler, özellikle kadınların korkulu rüyasıdır. Erkeklerde de görülse de kadınlar selülite daha yatkındır.

Selülit, genelde kalça, bacak ve karın bölgesindeki cilt yüzeyinde portakal kabuğu benzeri bir görüntü oluşmasıdır. Selülitli bölgede, cildin epidermis ve dermis olarak adlandırılan üst katmanlarının altında fazla miktarda yağ depolanır. Genişleyen yağ hücreleri küçük şişkinlikler oluşturur. Selülit, ciddi bir sağlık sorunu olmaktan ziyade estetik açıdan problem yaratmaktadır.

Selülitin üç derecesi vardır. Hafif selülitte ciltte hafif bir sarkma vardır ve yatarken ya da ayaktayken zor fark edilir. Orta selülitte ciltteki çöküntüler biraz daha belirgindir ve görünüş süzme peynirdeki kabarcıklar gibidir. Derideki sarkma öncekine göre daha fazladır. Ayaktayken fark edilir fakat yatarken fazla belirgin değildir. Şiddetli selülitte ise deride ciddi sarkma vardır ve hem yatarken hem de ayaktayken kolayca fark edilir.

Selülite sebep olabilecek pek çok faktör vardır. Bunların başında hormonal değişiklikler ve genetik yatkınlıklar gelir fakat nedenleri bununla sınırlı değildir. Hızlı bir şekilde kilo almak ya da vermek selülit oluşumunu tetikleyebilir. O yüzden zayıf bedenlerde de selülit oluşabilir. Bunun yanı sıra hareketsiz bir yaşam tarzı, sürekli aynı pozisyonda oturmak ve çok dar kıyafetler de sebepler arasında sayılabilir. Beslenme alışkanlıklarının her şeye etkisi olduğu gibi selülite de etkisi vardır. Karbonhidrat ve yağ ağırlıklı beslenmek, çok fazla tuz tüketmek ve sigara içmek buna neden olabilir.

Selülit Nasıl Geçer?

Selülitten kaynaklanan kötü görüntü pek çok kadın için moral bozucudur fakat bunun oluşumunu yavaşlatmak ya da o hoş olmayan görüntüyü azaltmak mümkündür. Yapılması gereken en temel şey aktif bir yaşam tarzını benimsemek, sigarayı bırakmak ve sağlıklı beslenmektir. Ayrıca fazla kiloların verilmesi ve sağlıklı vücut ağırlığının koruması kötü görünümü azaltmaya katkıda bulunabilir fakat hızlı kilo almak veya vermekten kaçınmak gerekir. Çünkü hızlı kilo kaybından sonra ortaya çıkan gevşek cilt, selülitleri daha belirgin hale getirebilir.

Selülit tedavisi için gün geçtikçe yeni yeni yöntemler geliştirilmektedir. Bunlardan ilki olan selülit masajı, kalça, karın ve uyluk gibi vücut bölgelerine masaj yaparak kötü görünümü azaltmak ve yok etmek amacıyla kullanılır. Masaj yapılan bölgelerde kan dolaşımı artar ve dokulardaki oksijen düzeyi yükselir.  Diğer bir tedavi yöntemi olan lipoliz, yağ hücrelerini dondurarak işlevsiz hale getirmek ve böylece yok olmalarını sağlayan kontrollü ve bölgesel bir cilt soğutma yöntemidir. Oldukça etkili olan lipoliz yöntemi, selülitten şikayetçi olanları memnun etmektedir.

Bu yazı ilginizi çekebilir: Yüz Dolgusu Nedir? Nasıl Yapılır?