Sağlıklı Beslenme ve Zayıflama İçin Öneriler

Sağlıklı Beslenme ve Zayıflama İçin Öneriler

  • Sağlıklı beslenme ve zayıflama için içeriği bilinmeyen hazır gıdalar, şeker ve şekerli yiyecekler( bal, reçel, pekmez, marmerat vb), şeker ilaveli gıdalar, kek, börek, hamur işi, tatlılar, meşrubatlar, hazır veya ev yapımı meyve suları tüketmekten kaçınmalıyız!
  • Yemeklere ilave tuzdan kaçınılmalı, turşu, tuzlu zeytin, tuzlu peynir dikkat!
  • Tambuğday, kepekli, çavdar ekmeği tercih edilmeli.
  • Beyaz un, beyaz şeker içeren, kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olan gıdalardan kaçınılmalı.
  • Beyaz pirinç yerine, bulgur pilavı veya kepekli pirinç tercih edilmeli.
  • Makarna ve kurubaklagiller fazla pişirilmemeli! Fazla pişirilmesi sonucunda bağırsaktan emilimleri hızlı olup, kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olurlar.
  • Haftada 2-3 kez kurubaklagil tüketilmeli! Kurubaklagil tüketildiği zaman öğünden bir ekmek grubu çıkarılmalı(1 adet ekmek veya 3yk makarna/pilav)
  • Her ana öğünde mutlaka salata tüketilmeliyiz! Hatta öğünlere salata ile başlanmalı!
  • Meyveler porsiyonlarına uygun tüketilmeli.
  • Haftada 2 kez balık tüketilmeliyiz.
  • Kırmızı et haftada 2-3 gün tercih edilmeli diğer günler beyaz et tüketilmeli.
  • Etin yağlı kısımlarından kaçınılmalı!
  • Etle pişirilen yemeklere yağ ilave edilmemeli!
  • Pişirme yöntemi olarak yağda kızartma kesinlikle tercih etmemeliyiz!
  • Pişirme yöntemi olarak; haşlama, fırında, ızgara ve buğulama gibi yöntemler tercih edilmeli.
  • Yemeklere ilave yağ olarak bitkisel yağ kullanılmalı, 1 kg sebze yemeği için en fazla 3 çorba kaşığı yağ kullanılarak yemekler pişirilmeli.
  • Yemekleri tabağa susuz olarak almalıyız.
  • Gün içinde ihtiyacımız olan hayvansal yağı süt grupları ve etlerden aldığımız için, ek tereyağ tüketiminden kaçınmalıyız. Krema, kaymak, margarin, iç yağ, kuyruk yağ sık tüketilmemeli!
  • Sakatatlar, sucuk, salam, sosis, pastırma tüketilmemeli.
  • Hazır et suyu, tavuk suyu, hazır çorbalar tüketilmemeli.
  • Unsuz çorbalar tercih etmeliyiz!
  • Yemek saatlerini aksatmamalı, öğün atlamamalıyız.
  • Kahvaltıya en geç 8.30-9.00 gibi başlanıp, akşam yemeği en geç 18.30-19.00 gibi yapılmalı!
  • Haftada en az 3-4 gün hafif-orta şiddette (yanındaki kişiyle konuşabileceğin bir tempo) en az 45dk durmadan yürüyüş yapılmalı.
  • Spora aç karnına çıkılmamalı! Ana öğünden 2 saat sonra veya ara öğünden 1 saat sonra olacak şekilde yürüyüşe çıkılabilir. Ya da öğünün içeriğine bağlı ayarlanabilir visit here .
  • Ağıza atılan her bir lokma EN AZ 10 KEZ çiğnenip yutulmalı!
  • Her gün en az 2-2,5 litre su içilmeli, 10-12 su bardağı.
  • Her ana öğünden önce en az 1 bardak su içilmeli!
  • İçilen su lıkır lıkır biranda değil, düzgün emilebilmesi için yudum yudum içilmeye özen göstermeliyiz!
  • Alkol tüketimine dikkat edilmeli ! Tüketildiği zamanlarda aç karnına alkol alınmamalı. Eğer glikoz kontrolü tatmin edici ise yemekle birlikte haftada maksimum 2 bardak tüketmeliyiz!
  • Sağlıklı beslenme ve zayıflama için bunlar çok önemlidir.

Bu Yazı İlginizi Çekebilir: Detoks ile Vücudunuzu Toksinlerden Arındırın

Dyt. Asunur Özkaldım