Günümüzde bazı genlerin vücut ağırlığı ve vücut kitle indeksi ile ilişkileri olduğu bilinmektedir.
Son klinik veriler ve bilimsel çalışmalar, bu analizler sonucu önerilen ve uygulanan beslenme planlarının orta ve uzun vadede vücut kitle endeksini azaltıp, glukoz seviyelerinde iyileşme sağladığını göstermiştir.
DNA Diet genetik testi bireye özgü sağlıklı beslenme ve diyet rehberliği sunan kendi alanındaki ilk testlerden biridir. Sağlıklı kilo yönetimine katkıda bulunan obezite riski, alışkanlık yaratan beslenme davranışları, tat tercihleri, karbonhidrat alımı, atıştırma hissi, tatlı isteği gibi kilo yönetiminde rol oynayan beslenme ve yaşam tarzı değişkenleri ilgili genleri analiz eder.
DNA Diet aşağıdaki alanlarda genetik rehberlik yapar:
• Obezite riski ve şişmanlık
• Kolay kilo verme ve alma
• Egzersiz potansiyeli
• Yağ mobilizasyonu
• Yağ emilimi ve metabolizması • Metabolik oranlar
• Karbonhidrat duyarlılığı
DNA Diet genetik testi; vücut ağırlığı ve vücut kitle indeksi ile ilişkili genleri analiz eder. Bu analiz sonucunda ilgili genlerin kişinin beslenme, diyet ve yaşam şeklini ne yönde etkilediği detaylı olarak değerlendirilir. Böylelikle genel diyet önerilerinin yerine, genetik test sonuçlarına dayanarak kişiselleştirilmiş diyet ve yaşam tarzı önerileri sunulur.
Aşağıdaki diyet ve yaşam tarzı değişkenleri, kilo yönetiminde oynadıkları rol baz alınarak analiz edilir. Bu analizler bireyin genetik varyasyonuna göre önerilen diyet planına ve bu değişkenlerin bu plana yaptığı katkı değerlendirilerek kişiselleştirilir. Böylelikle kişiselleştirilmiş diyet programı ve yönetim planı hazırlanır.
Obezite Riski: Obezite riski büyük ölçüde genetik olarak belirlenir. Bireyin kalorisi azaltılmış diyetlere karşı verdiği yanıtın yanı sıra kilo verebilme yeteneği ile de ilgili bir göstergedir.
Karbonhidrat: Bazı gen varyantları, yüksek miktarda karbonhidrat alımı söz konusu olduğunda kilo verme direnci ile ilişkilidir.
Doymuş Yağ: Bazı gen varyasyonları, yüksek oranda doymuş yağ alımı durumunda artan obezite riski ve daha yavaş kilo kaybı ile ilişkilendirilmiştir.
Tekli-Doymamış Yağ: Bazı genlerdeki varyantlar, kalorilerinin %13’ünden fazlası tekli- doymamış yağlardan gelen bireylerde daha düşük vücut ağırlığı ile ilişkilendirilmiştir.
Doymamış Yağ: PPARG dahil olmak üzere bazı genlerdeki varyantlar, Omega 3 yağ asitlerinden zengin çoklu doymamış yağ (PUFA) alımı durumunda daha düşük vücut ağırlığı ile ilişkilendirilmiştir.
DNA Diet genetik testi aşağıdaki alanlarda bilimselliği kanıtlanmış ve öneme haiz genleri analiz eder:
– Emilim ve metabolizma
– Enerji homeostazı
– Karbonhidrat duyarlılığı
– Yağ metabolizması, obezite ve doygunluk
– Metabolizmanın regülasyonu ve beslenme eğilimi
– Enerji alımının regülasyonu
– Egzersize yanıt
– Bioritm
– Yağ depolama
– Enflamasyon
Dr. Nur. Topcu Sağlık Güzellik ve Fonksiyonel Tıp Kliniği olarak kişiye özel sağlıklı yaşam alışkanlığı, epigenetik danışmanlık, bütüncül sağlık, estetik ve sağlıklı beslenme alanlarında hizmet vermektedir.
© 2022 LifeZone. Tüm Hakları Saklıdır.