Günlük hayatımız hep bir koşuşturma içerisinde geçiyor. Ne düşündüğümüzü, ne hissettiğimizi ve hatta ne yediğimizi bile çoğu zaman fark etmiyoruz. Sürekli bir yerlere yetişme çabasındayız. Bu da bir süre sonra insanın kendinden uzaklaşmasına ve benliğine yabancılaşmasına sebep oluyor. Böylesine ruhsal çalkantılar yaşarken modern insanın hayatına mindfulness diye bir kavram giriyor ve kişiye, benliğine tekrar yakınlaşma fırsatı veriyor.
Bir insanın zihni, günde ortalama 50-60 bin düşünce üretir. Bu da demek oluyor ki uyanıkken zihnimiz sürekli meşgul fakat çoğu zaman bu düşüncelerin farkına bile varmıyoruz. Mindfulness uygulamalarının değindiği nokta da tam olarak bu. Mindfulness, içinde bulunulan anı ve o anda gerçekleşenleri oldukları gibi fark etmektir. Zihninden geçen düşünceleri, hissettiğin duyguları, vücudunda olanları, yani o anda gerçekleşen her şeyi anlamak ve yargısız bir şekilde onları izlemektir.
Mindfulness biz insanlarda var olan doğal bir yetenektir fakat değişen yaşam koşulları ve alışkanlıklardan dolayı bu yetenek giderek zayıfladı. Bu doğal yeteneğinizi güçlendirdikçe zihninizin berraklığı artar ve içinizde yaşadıklarınız daha çok netleşir. Böylece bilinçli farkındalığınız daha çok gelişir.
Mindfulness sanılanın aksine bir gevşeme tekniği değildir. Yapılan uygulamalarla bedeni rahatlatabilir ama asıl amacı dikkati geliştirmektir. Bir gevşeme egzersizi gibi kullanılırsa beklenilen fayda görülmeyebilir. Bu uygulamalar, olumla tekniği ya da hiçbir şey düşünmeme kaygısıyla yapılmaz. Asıl hedef hayatı, davranışları, düşünceleri ve duyguları olduğu gibi kabul etmektir. Özellikle düşüncelere ket vurmaktan ziyade, onları akan bir trafiği izler gibi yargısız bir şekilde izleyip incelemektir.
Mindfulness Faydaları Nelerdir?
Düzenli olarak mindfulness egzersizleri yaparak hem zihnen hem de bedenen pek çok fayda görebilirsiniz. Öncelikle stres üzerinde büyük bir etkisi vardır. Mindfulness temelli stres azaltma egzersizleri, size her şeyi olduğu gibi kabul etmeyi ve çabalamamayı öğretir. Asıl önemli nokta, stres yaratıcı bir olayla farklı bir ilişki kurabilmek, onun geçici olduğunu ve yönetilebilir olduğunu kavramaktır. Hissedilen olumsuz duygular bizi hastalıklara daha açık hale getirir. Yapılan uygulamalarla stres seviyesi azalır ve buna bağlı olarak bağışıklık sistemi de güçlenir.
Mindfulness eğitimi, size odaklanma konusunda yeni kapılar açar. Bu egzersizlerde beyninizin neye odaklanacağını aslında sizler yönetiriz. Bu uygulamaları yaparak odaklanma konusunda pratiklik kazandığınızda, otomatik olarak performansınız artar. Üstelik yeni kazandığınız bu beceriyi günlük hayatınızda da kolayca uygulayabilirsiniz.
Pek çok insan sürekli eksiklik ve yetersizlik duygularının içerisinde boğuşur. Bunun da sebebi kişinin kendisini ya da çevresindekileri kabullenmemesi ve hep olmayanın peşinde koşmasıdır. Bilinçli farkındalık egzersizleri ile bu durum yerini sakince bir kabullenmeye bırakır. Düşüncelerinizi, duygularınızı, hayatınızı, yani kısacası sizi siz yapan her şeyi nazik bir şekilde kabullenebilirsiniz. Bu da hem kendimizle olan ilişkinize hem de başkalarıyla olan diyaloğunuza pozitif bir etkide bulunur.
Bu yazı ilginizi çekebilir: Sağlıklı Beslenme ve Zayıflama İçin Öneriler