Midede ağrı, yanma, ağıza gelen acı tat gibi şikâyetlerle varlığını hissettiğimiz ama yanlış değerlendirdiğimiz bir konudan bahsedeceğiz. Genelde “Mide asidi oranım fazlaymış.”, “Midem ekşidi.”, “Midem yanıyor.” diye çok dillendiririz. Bu tip söylemlerde bulunurken midemizdeki bu sıvının doğamız gereği asidik olması gerektiğini unutuyoruz. Neden midemiz yanıyor sorusunu bulmak yerine asidik sıvıdan kurtulmaya çabalıyoruz.
Mide asidi; sağlıklı insanlarda pH’ı 3 altında olan, sindirim için gerekli, mideden salgılanan bir sıvıdır. Oldukça düşük bir asiditeye sahiptir. Midemizin iç yüzeyindeki mukus tabaka ile bu sıvı bize zarar vermez. Genel sağlığımız için de oldukça önemlidir.
Mide asidimizin düşük pH’da olması gerekir. Bu sayede vücudumuza giren patojen mikroorganizmalar (bakteri, mantar ve diğer canlılar) bu sıvı ile etkisiz hale gelir. Savunma sistemimizin önemli silahlarından biridir.
Besinlerin sindirimi için oldukça önemlidir. Hem besinlerin parçalanması hem de sindirim enzimlerinin aktif hale dönüşmesi için asit yapıya ihtiyaç vardır. Mide pH’ının artmasıyla oluşan sindirilmemiş besin ögeleri hazımsızlık, gaz sorunlarına ve beraberinde genel sağlığımızı etkileyen çeşitli sağlık sorunlarına neden olacaktır.
Aynı zamanda B12 vitamini başta olmak üzere besin ögelerinin emilimine yardım eder.
Besinlerin ilerleyişine yardım eder. Mide asidi ile besinlerin ince bağırsağa geçişi sağlanır, geriye yani yemek borusuna ilerleyişi engellenir. Bunu mide girişinde ve çıkışında bulunan kas yapılarını sıkarak veya gevşeterek yapar.
Eğer mideniz yanıyorsa yolunda gitmeyen bazı şeyler var demektir. Bunun için bilinçsizce ilaç kullanmaktansa bir sağlık çalışanına danışıp nedenini keşfedin.
Mide asidinizin dengesizliğini anlamak için sizinle bir test paylaşacağım. Öncelikle klasik sorumu sormak isterim. Pancar yediğinizde idrarınızın rengi kırmızı/pembe oluyor mu?
Eğer evetse bu duruma Beeturia deniyor. Pancar yedikten sonra içindeki betalainin açığa çıkması için mide asidiyle buluşması gerekiyor. (pH=4 altında olması gerekiyor, ideali pH=2) Sonrasında emilebilmesi için bağırsaklardaki pankreas enzimi pankreatin ve pankreatik amilaz ile buluşması gerekiyor.
100 gr’dan fazla yiyorsanız değişmesi normal ancak 100 gr’dan az yediğiniz halde değişiyorsa;
Mide asidite yetersizliği, sindirim enzimlerinde yetersizlik ile ilişkilendirebiliriz. Ancak toplumun %13.8’i bir sorun olmadan da bağırsaklardan betaini ememiyor.
1 orta boy pancar ile bu testi yapabilirsiniz. Eğer kırmızılık varsa sindirimi destekleyici pancar kvass, ev yapımı elma sirkesi, ev yapımı ev turşu suyu gibi fermente gıdaları yemeğin başında 2 yemek kaşığı ya da yarım çay bardağı kadar düzenli tüketerek sindirim sisteminize destek olabilirsiniz.
Sindirimi destekleyici Pancar kvass tarifi;
Malzemeler
- 1 Litre Kavanoz
- 2-3 adet Kırmızı Pancar
- 1 tatlı kaşığı deniz tuzu
- 1/2 su bardağı peynir altı suyu/ yoğurt suyu
- 4-5 diş sarımsak
- Yeteri kadar filtre su
Pancarları fırça yardımıyla iyice yıkıyoruz. Sonra pancarların kabuklarını tek tek soyuyoruz. 4-5 parçaya bölüp kavanoza yerleştiriyoruz. 1/2 su bardağı peynir altı suyunu ilave ediyoruz.1 yemek kaşığı deniz tuzunu da ekledikten sonra tatlandırmak için 3-4 diş sarımsak ekliyoruz. Ve sımsıkı kapıyoruz. Karanlık ve sıcak bir yerde 3-4 gün içinde fermente oluşunu bekliyoruz. Kapağını açtıktan sonra buzdolabına kaldırıp hızlıca tüketiyoruz. Bir sonraki kvass yapımında 1-2 pancar tanesini mayalamak üzere tekrar kullanabilirsiniz.
Afiyet olsun…
Bu Yazı Dikkatinizi Çekebilir: Güzel Cilt İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?